Szkolenie z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności
Online (przez internet), 02.12.2024r.Szkolenie ma na celu przekazać uczestnikom wiedzę dotyczącą bezpieczeństwa i higieny żywności w placówkach gastronomicznych.
Szkolenie dla zespołu HACCP
Online (przez internet), 18.12.2024r.Szkolenie przeznaczone jest dla osób należących do zespołu HACCP. Kurs ma na celu uaktualnić wiedzę na temat systemu HACCP w przedsiębiorstwie.
Szkolenie HACCP dla firm paszowych
Online (przez internet), 27.11.2024r.To szkolenie HACCP przeznaczone jest dla osób związanych z produkcją pasz dla zwierząt. Kurs ma na celu zaktualizować wiedzę dotyczącą HACCP.
Szkolenie certyfikowany specjalista HACCP
Online (przez internet), 18.11.2024r.Szkolenie na certyfikowanego specjalistę HACCP ma na celu przekazać wiedzę dotyczącą systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli.
Szkolenie z systemu HACCP
Online (przez internet), 17.12.2024r.Szkolenie ma na celu zapoznać uczestników z systemem HACCP oraz GMP. Kurs przeznaczony jest dla osób zajmujących się m.in. zarządzaniem systemem.
Szkolenie z systemu HACCP w handlu
Online (przez internet), 12.12.2024r.Szkolenie ma na celu przekazać wiedzę, która pozwoli pracownikom związanym z handlem poprawnie interpretować wymagania systemów HACCP oraz GHP&GMP.
Szkolenie z systemów GMP/GHP
Online (przez internet), 17.12.2024r.Szkolenie przeznaczone jest m.in. dla osób związanych lub zainteresowanych tematyką GMP/GHP i ma na celu zapoznanie z ich wymaganiami.
Szkolenie wdrażanie ISO 22000:2018
Online (przez internet), 09.12.2024r.Kurs przekaże informacje dotyczące tego jak zaplanować i wdrożyć systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z ISO 22000:2018.
Szkolenie wprowadzające do systemu HACCP
Online (przez internet), 10.12.2024r.Szkolenie ma na celu przekazać wiedzę dotyczącą systemu HACCP od podstaw. Kurs przeznaczony jest dla osób związanych z produkcją żywności.
Szkolenie nowe wymagania normy ISO 22000:2018
Online (przez internet), 10.12.2024r.Szkolenie z nowych wymagań normy ISO 22000:2018 przedstawi m.in. zmiany w stosunku do normy ISO 22000:2005 oraz wymagania normy ISO 22000:2018.
Czym jest HACCP?
HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points, czyli, Analiza Ryzyka I Krytycznych Punktów Kontroli. HACCP jest to system odpowiedzialny za identyfikację, ocenę i kontrole zagrożeń, które są istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa i jakości żywności.
Głównie system HACCP wykorzystywany jest we wszystkich obszarach, w których mamy do czynienia z żywnością m.in. w branży:
- gastronomicznej,
- spożywczej,
- żywieniowej,
- produkcyjnej.
Więcej na temat tego, czym jest system HACCP dowiesz się z artykułu: https://star.edu.pl/haccp-co-to
HACCP w Polsce
Przepisy dotyczące HACCP, które nie zostały uregulowane w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r., reguluje ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Kontrole w związku z HACCP
Kontrole nad przestrzeganiem zasad i wdrożeniem HACCP w przedsiębiorstwie sprawuje sanepid zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 178/2002. Podczas wykrycia uchybień bądź braku posiadania systemu HACCP sanepid może zastosować karę w postaci pouczenia lub mandatu.
Za jedno poszczególne wykroczenie można otrzymać maksymalnie 500 zł mandatu, jednak w przypadku gdy napotkane przewinienie reguluje kilka odrębnych ustaw wysokość mandatu może wzrosnąć do 1000 złotych.
Kontrole zewnętrzną może przeprowadzić również:
- Inspekcja Weterynaryjna,
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
- Inspekcja Handlowa,
- Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Czym są GMP oraz GHP?
GHP (Good Hygienic Practice) i GMP (Good Manufacturing Practice), czyli odpowiednio – dobre praktyki higieniczne i dobre praktyki produkcyjne są to podstawowe systemy, których celem jest kontrolowanie higieny środowiska pracy i procesów technologicznych zachodzących w branży żywnościowej.